flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дозвіл слідчого судді на проведення експертизи тіла померлої людини

29 червня 2018, 14:12

Дозвіл слідчого судді на проведення експертизи тіла померлої людини .

 

15 березня 2018 року набрали чинності зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які вводять можливість оскарження підозри, роблять необхідним отримувати судові дозволи на проведення всіх експертиз та різко обмежують терміни проваджень.  Правила не змінюються, змінюється лише суб’єкт який призначає експертизу, тепер це не слідчий, а слідчий суддя .    

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України  експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з’ясування питань права.

Згідно ч. 2 ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов’язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо:

1) встановлення причин смерті;

2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень;

3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності;

4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості;

5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України.

6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

На підставі наказу МВС України МОЗ України та Генеральної прокуратури України № 807/1193/279 від 29.09.2017 р. «Про затвердження Порядку взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції, закладами охорони здоров'я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини» зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2017 р. за N 1299/31167  відповідно до п. 5 розділу ІV. Порядок дій уповноважених працівників органів та підрозділів Національної поліції - обов'язково направляють для проведення судово-медичної експертизи трупи (частини трупів) людей: з ознаками насильницької смерті або підозри на таку смерть; смерть яких настала раптово або при нез'ясованих обставинах; смерть яких настала поза місцем їхнього проживання; особу яких не встановлено.

Експертиза проводиться лише в межах кримінального провадження.  Дозвіл слідчого судді на проведення експертизи тіла померлої людини, передбачений законодавчими новаціями, проводитиметься під час досудового розслідування лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення.  Якщо людина померла природною смертю, її близькі і родичі не відчують на собі дію нововведень кримінально-процесуального законодавства.  “Правила поховання в Україні не змінились»! А якщо все ж таки доведеться слідчому звертатись до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи, воно розглядатиметься слідчим суддею негайно, без жодних зволікань”.

 

Прес –служба Тиврівського райсуду.

Джерело: районна газета МАЯК від 29 червня 2018 № 26 (10171)