flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що показав аудит доступності приміщення Тиврівського районного суду

29 червня 2018, 13:39

ЩО ПОКАЗАВ АУДИТ ДОСТУПНОСТІ

ПРИМІЩЕННЯ ТИВРІВСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА ІНШИХ МАЛОМОБІЛЬНИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ

Згідно Конституції України — людина, її життя і здоров'я, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю визначено, що до осіб з інвалідністю належать особи зі стійкими фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями, які при взаємодії з різними бар’єрами можуть заважати їхній повній та ефективній участі в житті суспільства нарівні з іншими. Щоб надати особам з інвалідністю можливість вести незалежний спосіб життя й усебічно брати участь у всіх аспектах життя, Держава має вживати належних заходів для забезпечення особам з інвалідністю доступу нарівні з іншими до фізичного оточення, до транспорту, до інформації та зв’язку, зокрема інформаційно-комунікаційних технологій і систем, а також до інших об’єктів і послуг, у тому числі забезпечує особам з інвалідністю нарівні з іншими ефективний доступ до правосуддя.

На виконання листа Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Раїси Панасюк щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю, гарантування їм можливостей нарівні з усіма іншими людьми, створення необхідних умов, що дозволяють їм вести повноцінний спосіб життя відповідно до індивідуальних особливостей, врахування інтересів цих людей, створення необхідних умов для доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, 14 травня 2018 року в Тиврівському районному суді Вінницької області за участі голови  суду Ігоря Ратушняка, виконуючої обов’язки керівника апарату суду Сніжани Чорної та керівника ГО «Центр Промінь Надії» Ольги Бобрусь було проведено аудит доступності приміщення суду для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Тиврівський районний суд Вінницької області розміщений в двоповерховій будівлі, яка побудована в 1971 році і зовсім не пристосована для відвідувачів з інвалідністю. Однак для зручності маломобільних груп населення зали судових засідань, відділ прийому та відділ виконання розташовані на першому поверсі. Поруч із входом є кнопка виклику відповідальних працівників, які мають надавати маломобільним групам населення, у тому числі особам з інвалідністю, допомогу під час їх перебування в суді. Інформацію про відповідальних працівників, які мають надавати маломобільним групам населення допомогу під час їх перебування у суді розміщено на веб-сайті суду у розділі «Громадянам». 

Під час проведення аудиту керівником ГО «Центр Промінь Надії» Ольгою Бобрусь було висловлено зауваження щодо невідповідності приміщення деяким нормам чинного законодавства про доступність, а також надано рекомендації та поради для усунення вказаних недоліків та покращення стану доступності приміщення суду. Дані рекомендації будуть враховані в подальшому під час планування поточних та капітальних ремонтів будівлі, складання кошторису та проведення інших заходів щодо покращення благоустрою та доступності приміщення суду для усіх категорій громадян, у тому числі осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Люди з особливими потребами є повноцінними членами нашого суспільства і потребують постійної уваги до своїх проблем.

Дякуємо керівнику ГО «Центр Промінь Надії» Ользі Бобрусь за участь у проведенні аудиту та рекомендації для створення більш комфортних умов для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час їх перебування у суді.

С. Чорна – в.о. керівника апарату районного суду.

 

Джерело: районна газета МАЯК від 08 червня 2018 № 23 (10168)